Hello world!

Wat er allemaal in me omgaat :)

 

(Onderstaand schrijven zijn bewerkte fragmenten uit emails aan vrienden en familie)

Wouw! Ik ben iedere dag blijer en blijer. Zowel wanneer ik in Kobu ben als wanneer ik Montevideo bezoek, het is verbazingwekkend hoe zo’n opluchting het is om naar binnen te reizen. Mijn overtuigingen en patronen te onderzoeken, meer in het hier en nu én in mijn lichaam te zijn, me steeds weer te ontspannen en te zien dat alles om me heen vanzelf naar me toe komt. Het is een overgave aan het leven, een loslaten van de controle, die echt een nieuwe wijsheid is in mijn leven.

chiel-vaessen_kobu-2016_61406

Ik was gaan schrijven na een goed gesprek met Deborah. Een gesprek dat me diep raakt en lang doorwerkt. Ik wil delen dat ik hier vanuit een in mij groeiend bewustzijn ben. Niet vanuit een vlucht, een dogma of een gevonden fabel. Het is voor mij ook een uitdaging dat er veel verandert, om geconfronteerd te worden met al mijn (onze) culturele, maatschappelijke en persoonlijke vanzelfsprekendheden, overtuigingen, dogmas. Dat is waar ik voor kies. Dat is waar ik familie en vrienden ook raak. Door hier voor nu te wonen, door een pad te kiezen dat niet alleen onbekent en onbewandeld is maar ook vele vooroordelen aanraakt. Ik ben me daarvan bewust en ik kan me (we kunnen ons) daarin alleen ontspannen. Ademen en voelen. Dan voel ik met Deborah heel dicht bij aan de telefoon dat de assosiaties, gedachten en ideeën behoorlijk verwarrend, soms pijnlijk, zorgwekkend kunnen zijn. Maar dat het gevoel, het vertrouwen groot en warm is.

En het is allemaal bovendien niet zo’n serieuze aangelegenheid, ik woon nu een tijd hier, dan weer daar. Ik ontmoet vele mensen die een tijd in hun leven in het buitenland wonen, het leven brengt ze op bijzondere plekken. That way life is a play, dat is voor mij nu duidelijk. Ontspannen, lachen, genieten, joy en liefde zijn de hoofdzaak. Als het te serieus wordt is het allemaal zo zwaar. Ik ben hier om een plek van licht, van play, te ontdekken. En dat maakt het allemaal een stuk lichter, gemakkelijker, leuker :)

chiel-vaessen_kobu-2016_75109

Pan

(Pan was in Garnwerd (Groningen) voor een event waar ook mijn familie en een aantal vrienden waren)

Pan heeft toegang tot universeel weten, hij is een mistic. In vele culturen waren zulke figuren meer normaal dat in onze cultuur tegenwoordig. Net als Shakti (woont hier), Lala (was in Garnwerd bij de meeting), Osho, Ram Das, Eckhart Tolle, Jezus, Buddha en vele anderen. Het is een weten voorbij het weten, een veld waar iedereen toegang toe heeft, een vibratie. Voorbij het denken, voorbij de mind. Het is universele waarheid die je niet gelooft of overtuigt, het is een resoneren. En in die zin meer energie dan woorden. Hij deelt en is in die dimensie niet bezig met redeneren en nadenken. Hij is. In die zin ook los van zijn persoonlijkheid.

Ik was in eerste instantie nier per se geïnteresseerd in Pan. Evenmin in Osho trouwens en van Eckhart Tolle krijg ik de kriebels. Maar om in het veld van een levende teaching te zijn is iets heel anders dan een persoon ontmoeten. Er opent zich een frequentie, een veld waarin bestaan zich kan ontvouwen. Meditatie is bijvoorbeeld opeens veel gemakkelijker, iedereen is voelbaar meer gelukkig, therapie en lichaamswerk werken vele malen sterker, er is heel veel energie beschikbaar om door je overtuigingen heen te kijken en verder te gaan dan je limitations. Dat is niet een argument waar ik me hier mee houd. Het is een resonantie in een energieveld waar ik me dagelijks bewuster en bewuster van word, in uitdij. De extase van het leven. Daar vindt het hart en de ziel voeding voor vele levens te komen.

Osho heeft een teaching gedeeld in zijn leven, waarin een mens zijn volledige energie kan vinden, een pad naar buddhaschap dat werkt voor mensen (uit de westerse maatschappij). Pan heeft daar op zijn creatieve manier een natuurlijk vervolg aan gegeven, Shakti doet dat nu hier met ons. Zo kan iedereen met deze universele helderheid dat ook op zijn/haar creatieve wijze doen. En dat is hier de nadrukkelijke uitnodiging. Ontwaak zelf, wees niet afhankelijk van deze creatie, en deel vanuit die plek met iedereen die interesse heeft. Zo kan echt een nieuw bewustzijn ontwaken op deze planeet. Stapje voor stapje, bubbel voor bubbel, totdat de hele planeet bebubbeld is en de mensen in (emotionele, seksuele, mentale, etc.) vrijheid en bewust kunnen leven. Een Great Place to Live! En het voelt werkelijk voorbij fantastisch om daar onderdeel van te zijn.

De vraag is of de living teaching echt is. Werkelijk verlicht. Niet voor eigen gewin en ego aan het drinken van hongerige zielen. Om zijn eigen leegte te vullen. Dat is een heel relevante vraag. Er zijn voorbeelden en bovendien heel veel verhalen. Ze hebben oordelen en vele rode vlaggen geplaatst bij ‘comunes’ en spirituele wegen.

Wat hier gebeurt is voor mij 100% zuiver, helderder dan ik ergens heb ervaren. Het is vrij van ego, oordelen, tweede agenda’s of gesloten deuren. Er is geen eigendom, er zijn geen verboden, geen kleine lettertjes. Geen moeten maar een total alouwens voor alles dat geleefd wil worden. Ik heb bij de integriteit en echtheid van Pan en Shakti geen enkel vraagteken. Bij de diepte en intense ervaring van hun bewustzijn, bij hoe hun realiteit voelt en is heb ik vele vragen en nieuwsgierigheden. Dat is het stuk ‘vertrouwen en overgave aan de meester’. Die trouwens geenszins een autoriteit is/zijn maar slechts handreikingen en suggesties doet/doen voor hoe je je verder kunt ontvouwen.

chiel-vaessen_kobu-2016_53905

De grote let-go-show

Meditaties, lichaamswerk, een week in stilte leven, niet te veel slapen, hard werken om je volle energie te vinden, een spirituele naam, en vele andere voorbeelden, zijn tools/devices om dat praktisch te leren. Allemaal niet te serieus te nemen maar wel te omarmen om te groeien en te leren. Te ontwaken. Het is een grote let-go-show waar ontspanning, plezier, blijdschap, geluk geleefd wordt.

Dat overgeven aan de meester is trouwens niet iets waar ik zo mee bezig ben. Ik woon hier nu gewoon en volg de teachings. Dat is vooral heel leuk en fijn. Ik leer over mijn eigenwijsheid, dat ik alles zelf beter kan dan wie dan ook (wat een onhandig en vermoeiend patroon is dat!) en bijvoorbeeld dat ik werken heel leuk vind maar eigenlijk altijd gespannen ben van binnen. En het echte werk moet nog komen; diepe groeven die we allemaal maatschappelijk meedragen. Zoals dat het leven niet gemakkelijk kan zijn. Dat je altijd moeite moet doen, voor geld, om te leven en niet gewoon kunt vertrouwen dat het leven voor je zorgt. Dat alles altijd zo serieus is. Of dat je iemand moet bezitten/trouwen om gelukkig te zijn. En diepere lagen als niet van nature een waardevolle bijdrage aan leven op deze planeet te zijn. En dat ik me eigenlijk altijd eenzaam en afgezonderd voel. Die afzondering lost zich alleen op als je je durft over te geven aan iets dat groter is dan jezelf.

En dan is er weinig in de maatschappij waar ik me aan over durf te geven. Wil geven. Weinig is niet ziek en dissonant. Weinig is van echte helderheid en zuiverheid om je je aan over te kunnen geven. Daar is ook het wantrouwen. Of zo’n plek wel kan bestaan. En al is het voor vele mensen misschien moeilijk te ‘geloven’. Maar die plekken bestaan zeker en ik heb er één gevonden. Een plek waar pijn, al het lijden, eenzaamheid kan oplossen in verbinding, no sepperation, extase. Dat is een gevoel, een laag in mijn zijn die ik niet kan beschrijven. Waar ik ook zelf de eerste stapjes in zet, waar ik zelfs het bestaan niet van kende. Er is een totaal (door cultuur en gedachten/mind) verborgen werkelijkheid die zich tot je dagelijkse realiteit kan ontvouwen. Waar we in onze netwerken en wij als (ziele)familie/vrienden (in Nederland) glimpsen van opvangen en in leven. Maar waar zo veel meer diepte, realiteit, overgave en leven in schuilt. Zo veel rijker dan de maatschappelijke, culturele, persoonlijke restricties die we onszelf de hele tijd opleggen. Een ontwaken in de pure intensiteit van het universum. Totale toegang tot levensenergie en volledige ontspanning. Ik ben nooit zo vervult en blij geweest als in dit warme bad.

chiel-vaessen_kobu-2016_65404

Brainwash?

Tja en als ik dat dan teruglees dan kan ik wel begrijpen dat het bij jullie opkomt dat ik hier in een grote brainwash sekte ben beland. “Hij gebruikt opeens allemaal andere woorden. Praat over binnen en buiten de comunne.” Lijkt op religie, een charismatische meester bovendien is de guru. Chiel zou wel eens lang kunnen wegblijven, misschien blijft hij daar wel..

Ergens is het een brainwash. Een schoonmaken van de mind die in onze cultuur en in de meeste culturen op deze planeet behoorlijk bevuild zijn. Kan ik dan kiezen tussen de wash hier of die waarin we in NL/Europa leven..? Dan kies ik (nu), met het inzicht dat ik nu heb, blij voor deze hier. Die weliswaar alle overtuigingen bekritiseert en daarmee in eerste instantie tot weerstand leidt. Maar die ook een potentie en schoonheid heeft om tot een een harmonische mensheid te leiden.

chiel-vaessen_kobu-2016_55211

The red or the blue pill*

En zo opent zich een avontuur waar ik enkel van kon dromen. Een vertrouwen in het leven die niet tot een preek beperkt blijft. Maar een leven in magie, de realiteit, paradijs op aarde. Diep van binnen geloven we daar collectief niet (meer) in. Kan niet bestaan, kan niet waar zijn. Leven is lijden, daarna is er misschien hemel. Concepten waar we misschien in woorden niet per se meer letterlijk in geloven. Maar ze zijn duizenden jaren oud en werken in het collectief onderbewustzijn. Daar zijn zoveel beperkende aannames over leven, en daardoorheen te kijken lijkt het enige dat voor mij nu echt zin heeft in het leven. Dat wist ik al heel heel jong, dat er iets totaal niet klopt en dat ik het blijkbaar (in me)zelf moet vinden.

Dat ik hier woon, deze richting in mijn leven kies, is geen afkeuren van wat of wie dan ook. Wat geleefd moet worden wordt geleefd. Met plezier en pijn. Maar er is een alternatief. Voor de gematigde, onbewuste, gebrainwashde staat waarin we samen consumeren, oorlog voeren, met economie ondermijnen, honger creëren, ons milieu uitbuiten, vechten, verdedigen, haten en vergeten zijn wat liefde is. Echte onvoorwaardelijke liefde. Voorbij de woorden, into een realiteit waar de liefde een geluid in het hart is, hoorbaar, voelbaar, zichtbaar een kleur van het leven (ik ervaar een hele stapel aan nieuwe sensaties in mijn lijf). Dat is een zo onbekend veld dat niemand me er ooit van heeft verteld. En ik heb de mensen gevonden die daarin leven, die dat als uitgangspunt nemen. Dan ben ik een gezegend mens dat ik het na 30 jaar zoeken heb gevonden. Dat is inderdaad bijzonder. Maar ik heb hard gezocht en mijn intuïtie vertrouwd. En het gevonden. Het is bovendien voor iedereen, totaal welkom, open.

* Wikipedia: The red pill and its opposite, the blue pill, are popular culture symbols representing the choice between embracing the sometimes painful truth of reality (red pill) and the blissful ignorance of illusion (blue pill).

chiel-vaessen_kobu-2016_32412

Het is een school

En zo is er een hoop veranderd sinds ik 7 maanden geleden De weg van gemengde gevoelens schreef. De kern is voor mij dat ik een school heb gevonden waar ik kan leren om te vertrouwen dat het leven voor je zorgt. Dat geeft de vrijheid om hier te zijn én ook de vrijheid om ergens anders te zijn. Het leven zal het leren terwijl ik leer me daarin te ontspannen.

En neem het nogmaals alsjeblieft ook allemaal niet te serieus. Er zijn meerdere wegen naar Rome en ik heb nu deze gevonden. Dat betekent dat ik (voor een tijd) op een ander continent woon. Maar ik ben tegelijkertijd altijd bereikbaar en ik kom Nederland bezoeken wanneer de gelegenheid zich voordoet.

Tegelijk voel ik ook een vertrouwen. Van familie en vrienden in mij. In mijn intelligentie, invoelings-, en beoordelingsvermogen. In dat ik de wijsheid heb om mijn pad te vinden. En een gunnen bovendien. Dat ik mijn hart moet volgen en vooral moet doen waar ik gelukkig van word. Dat dat misschien af en toe wat moeilijk is op te brengen begrijp ik helemaal. Maar het is altijd al gezeg: “die Chiel is een bijzondere”. Wel daar heb je het en zelf vier ik het iedere dag; dat ik een spirituele school heb gevonden en de moed heb om dit pad in te slaan.

Vele mensen op deze planeet zoeken, verlangen naar iets anders. Wij experimenteren daarmee en iedereen is welkom! We breiden nu bovendien uit naar een tweede locatie dichtbij de kust. Dichter bij de samenleving en met ontelbaar veel mogelijkheden om de groep in verschillende samenstellingen te doen groeien. Het is werkelijk een paradijselijke ervaring. Het leven.

Ik houd van jullie, heel veel
En leer hier wat dat eigenlijk is
Houden van
:)

7 thoughts on “Wat er allemaal in me omgaat :)

 1. Deborah

  En heb ontzettend veel zin om naar je toe te komen en je wereld te ontdekken❤️ Als ik de foto’s zie kan ik niet wachten!

  1. chiel Post author

   JA!!! Tegek dat je hierheen komt, het voelt echt super rijk om wat ik hier meemaak met mijn zus te kunnen delen! Wouw wouw wouw, wat een feest!!! Nog tien weken en dan zet je ook voet op Uruguayaanse grond 😉

 2. Jasmijn

  Mooi om te lezen hoor! Ik kreeg bij sommige stukken een glimlach en zag een goed beeld voor mij hoe jij je daar bezig houdt. Inderdaad, het klinkt soms een beetje heftig en ik kan mij voorstellen dat sommigen een paar keer flink moeten zuchten maar ik ben blij voor je. Het leven is een feest en je leeft elke dag.
  Wat ben jij veranderd, op een positieve en bijzondere manier. Je bent een mooi mens en iedere ervaring laat je groeien, zo ook deze.. 😀 Hier staat nog geen huis maar we leven iedere dag. Geen zorgen maar liefde en plezier.

  Heel veel plezier met je zus!

  Liefs vanuit La Esmeralda, x

  1. chiel Post author

   Jaa Jasmijn! Dankjewel!
   Nog geen huis dus maar nogsteeds wel blij met Uruguay. Tegek! Steeds meer (jonge) mensen lijken hierheen te trekken vanuit Europa, super dat jij ze helpt met tips en tricks 😉

 3. Sanne

  Nou ja. Dat ik dit nu pas lees zeg, apart. Damn man, wat ben je heerlijk bezig. Ik gun het je van <3!!!