Hello world!

Random updates en foto´s

De tijd vliegt, ik ben alweer een heel jaar in Uruguay! En wat een jaar. Mijn hele leven was met ingang van reis totaal open en nu ik Novutierra heb gevonden gevuld met waar ik naar op zoek was. Wat een geluk om op deze planeet, op dit continent, in dit land en in deze creatie te zijn.

chiel-vaessen_novutierra-2016_01213

Bouwen, knutselen, creëren

Pan is ondertussen alweer een maand hier, we leven in een intensiteit die voelt alsof ik de hele tijd morgen op schoolreisje ga. Soms is het moeilijk om daarin te ontspannen; zoveel energie, liefde en blijdschap :-) Dat is ook de uitdaging, om keer op keer te ontspannen in meer en meer intensiteit*. Want een simpel en gelukkig verlicht leven is mega intens en het afpellen van de ui waarbij deze energie weer beschikbaar wordt is waar we hier aan werken. Gelukkig hebben we een hele stapel projecten waar de energie heen kan. Ik heb vorige maand een eerste houten dome gemaakt, 4,5 meter als experiment voor een grotere. Vervolgens heb ik een ‘space-sailer’ ontworpen en gemaakt; een meditatie-plek op dezelfde plek als waar over een dik jaar de grote meditatie hal komt. En nu ben ik een zome (een ui vormige dome) aan het bouwen van 8 meter diameter en 6 meter hoog. Das even wat anders dan meubeltjes maken en ik word in het diepe gegooid; super veel vrijheid en verantwoordelijkheid om mijn vaardigheden in te zetten en tegekke dingen te bouwen. En dat allemaal samen met vrienden, voor elkaar en voor een groter geheel.

chiel-vaessen_novutierra-2016_17608

The new outside mediation-place on top of the hill at Kobu

 

* Wanneer iemand boos is kun je die energie intensiteit noemen. Intensiteit kan ook in meer positieve zin met blijdschap en liefde de lucht vullen, wat in deze creatie altijd een toenemend fenomeen is. Een verlicht persoon is een zender voor intensiteit, alsof het volume (liefde) altijd omhoog gaat. Daarin te ontspannen is de uitdaging hier. Tja, iets dat met een ervaring gemakkelijk is te begrijpen dan met woorden :)

 

Een groep vrienden bouwt samen aan een nieuwe vorm van samenleven

Ik ben ook voor de tweede keer een aantal weken aan het werk in Campo de Corazones waar we ook het commune leven introduceren. Mega interessant om dat van dichtbij mee te maken, en om als (work)organiser deel van te zijn. De vraag is hoe we – met meditatie/bewustzijn/inner work als basis – samen willen leven. Iedereen is daarin evenveel uitgenodigd om bij te dragen. Het is echt iedere dag Willekleurig en ik kan zien dat de vele netwerken en het werk dat ik voorheen deed me helpt om hier iets nieuws te vinden, een vorm waarin een groep vrienden samen iets moois kan opbouwen en harmonie kan vinden.

chiel-vaessen_novutierra-2016_40305

Wouw wouw wouw, ik kan niet op van enthousiasme en geluk, soms echt niet te geloven. En is dat niet raar? Als ik simpelweg echt gelukkig ben voor een aantal dagen dan kon ik dat niet geloven. Het leven moet altijd een aantal problemen hebben links en rechts, dat is de realiteit. Wie ben ik zonder probleem? Haha, het is een hilarisch schouwspel hier, te ontdekken hoe raar we allemaal geprogrammeerd zijn. Te leren dat geluk de realiteit is en alle problemen slechts lucht, aannames zijn die lijden veroorzaken. Een flinke uitdaging om daarin te blijven en niet weer in lijden en problemen te geloven. Maar gelukkig zijn we met een grote groep en zijn we bovendien een aantal zielen die permanent in die blissfullness leven. Dat helpt ontzettend!

Zo reis ik dieper en dieper, dichterbij elkaar en mijzelf iedere dag. Iedere angst tegemoet om te ontdekken dat ze totaal geen realiteit hebben. Angst voor confrontatie, angst voor nabijheid, angst om op te gaan in een groter geheel, angst voor emoties. Achter ieder angst schuilt een vrijheid en heel veel energie. Ik wil het van de daken schreeuwen, haha, maar het is zoals het is en wie het horen wil is hier welkom. En mensen horen het, we zijn hier nu met 36 mensen, verdeeld over Campo de Corazones en Kobu.

Europa tour 2017

In maart kom ik maar Europa. Naar Nederland en naar de commune in Duitsland. Die verhuizen we volgend jaar in zijn geheel naar Uruguay. Bovendien richten we ons op volledige zelfstandigheid en daarvoor zijn spullen nodig. Vooral gereedschap maar ook materialen en zaken als matrassen (één van de dingen die hier mega duur zijn), keukenspullen, greenhouses en meer. In 2017 sturen we twee zeecontainers over de oceaan, voor beide plekken één en ik kom naar Duitsland om de spullen te verzamelen en in te pakken. We vragen vrienden en familie die ons willen steunen of ze misschien spullen op de lijst over hebben. Wat blijkt is dat veel mensen heel graag willen bijdragen aan ons experiment! Als jij ook wil meekijken kun je hier de lijst downloaden en hieronder misschien een reactie achterlaten.

En dus een bezoek aan familie en vrienden in Nederland, om mijn ouders te helpen met het opruimen van hun huis en daar ook mijn eigen spullen op te ruimen, om vrienden te bezoeken en vooral om iedereen een lange warme knuffel te geven.

chiel-vaessen_novutierra-2016_72903

Shiva unpacking tools and toys from Europe; all friends who travel to Uruguay bring suitcases full of stuff that helps us to live here in the middle of nowhere.

 

Deborah in Zuid Amerika

Maar eerst komt Deborah in januari hierheen! We gaan samen op reis en ze komt de commune hier bezoeken voor een paar weken. Ik ben echt super blij dat ik dit geluk nu kan delen met één van mijn naasten uit Nederland, een diepe wens die uitkomt. Af en toe zijn vrienden geïnteresseerd in wat we hier doen maar meestal is het best stil en zo heb ik dus best wat angst voor reacties van vrienden als ik straks naar Nederland kom. Maar ja, zoals gezegd, meestal zijn angsten totaal zonder realiteit (behalve voor beren en tijgers) en dat blijkt ook bij ieder Skype gesprek dat ik heb, mensen zijn super blij voor me en hebben het vooral ook heel druk met hun eigen leven :-)

Yeah! Ik / wij zouden het echt super tegek vinden als je een kijkje wil nemen in onze zeecontainer lijst (Engelse versie hier). In maart / april gaan we met een vrachtwagentje door Nederland om overal spulletjes op te pikken, misschien een leuke reden om elkaar volgend jaar te treffen in Nederland!

chiel-vaessen_novutierra-2016_86402

6 thoughts on “Random updates en foto´s

 1. Lenny

  Hoi Chiel!

  Wat een prachtige reis ben je aan het maken en wat schrijf je fijn!
  Super mooie ervaring!
  Deborah is nu bij je? Wat leuk!

  Veel plezier, geniet ervan en ik wens je nog veel intensiteit 😉

  Liefs Lenny

  1. chiel Post author

   Hey Lenny,
   Wouw, wat leuk om hier van je te horen en ook tegek om je site/blog/activiteiten te zien. Wij hebben ondertussen een weekje strand achter de rug, heerlijk eten, zon, rusten in the middle of nowhere :)
   Zomerse groet vanuit Uruguay!

 2. Reino

  WAT heerlijk om te lezen! Mooie woorden, sterke gedachten. Het klinkt als een plaats waar alles samenkomt en zo wordt wat het moet zijn, of moet ik zeggen wordt tot wat het is. Voorbij de illusies waar we zo aan gehecht zijn.

  …ik moet een plekje reserveren in mijn hoofd om zo nu en dan even te lezen hoe het daar gaat en wie weet ooit een plekje om eens te komen ‘zijn’. Want het klinkt als een droom.

  Goeds van Reino

  1. chiel Post author

   Wouw Reino,
   Dankjewel voor je super leuke reactie! En een super plan om ooit naar Uruguay te komen (of Duitsland, daar is ook een prachtige plek). Het klinkt inderdaad als een droom, een droom die in dit geval uitkomt en dus werkelijkheid wordt. Iedere dag een stukje meer :)
   Ook alle goeds voor jou!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>